België, Antwerpen

Renovatie hoofdgebouwen VACANT

Vernieuwing van het Vlaams Administratief Centrum Antwerpen (VACVANT), beter bekend als het Anna Bijnsgebouw
Aan het mediaplein, vlakbij het centraal station en naast de Zoo Antwerpen worden blok B en blok C grondig gerenoveerd volgens de GRO principes van de Vlaamse Overheid.

Renovatie naar een toekomstbestendig en duurzaam gebouw

Het Vlaamse Administratieve Centrum (VAC), beter bekend als het Anna Bijnsgebouw, ondergaat een grondige renovatie van Blok B en Blok C, met een totale oppervlakte van 19.445 m². Blok B omvat 17 verdiepingen, terwijl Blok C bestaat uit 7 verdiepingen. Een belangrijk onderdeel van het architecturaal ontwerp is het integreren van de tussenliggende straat en buitenruimte in het gebouw, waardoor een samenhangend bouwblok ontstaat.

 In een nieuw paviljoen komt een polyvalente ruimte die toegankelijk is vanaf de straat en wordt voorzien van een weelderig groendak. Een glazen gevel verbindt vervolgens het vergadercentrum met de nieuwe binnenstraat van het Anna Bijnsgebouw. Ook worden nieuwe luifels toegevoegd in de tussenstraat tussen beide gebouwen, die dienen als uitnodigende lobby's. Deze ingrepen geven het gebouw de schaal en functionaliteit die nodig zijn voor een hedendaagse werkomgeving, en creëren een uitnodigende en open atmosfeer voor zowel werknemers als bezoekers.

Een realisatie in het samenwerkingsmodel van een 'bouwteam': onze troef!

Dit project wordt uitgevoerd volgens het bouwteammodel, waarbij alle betrokken partijen vanaf de start nauw samenwerken. Door regelmatig overleg kunnen we het ontwerp, de functionaliteit en de uitvoering voortdurend afstemmen en verbeteren. Deze aanpak zorgt voor flexibiliteit en snelle oplossingen gedurende het langdurige traject van een complex project zoals VACANT.

Een bijkomende uitdaging is dat het gebouw operationeel blijft tijdens de renovatie. Daarom is een uitgebreid communicatieplan opgesteld om alle stakeholders tijdig te informeren over mogelijke hinder. Daarnaast vraagt de centrale ligging in hartje Antwerpen en de aanwezigheid van een drie verdiepingen tellende ondergrondse parking om nauwgezette planning en coördinatie om de impact op de omgeving en gebruikers tot een minimum te beperken.

Circulariteit volgens de GRO principes

Het renovatieproject van het Anna Bijnsgebouw streeft ernaar om duurzaamheid op alle niveaus te integreren volgens de GRO-principes (*). Het behoud van de bestaande structuren speelt hierin een centrale rol, aangezien het hergebruik niet alleen materiaalverspilling voorkomt, maar ook de ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleint. Daarnaast wordt er gebruikgemaakt van duurzame en energiezuinige technieken, zoals hoogrendementsbeglazing en efficiënte klimaatbeheersingssystemen, om het energieverbruik drastisch te reduceren. Groendaken en regenwateropvangsystemen dragen verder bij aan een betere waterhuishouding en biodiversiteit op de site.

Dit soort renovatie benadrukt de lange termijnvisie: het gebouw wordt voorbereid op toekomstig gebruik, zodat het nog decennia lang kan functioneren als een energiezuinig, flexibel en gezond werkplekontwerp.

(*GRO is een instrument om de duurzaamheid van bouwprojecten te meten en te vergroten. De ambitie van GRO is om via een geïntegreerd ontwerpproces tot toekomstgerichte, comfortabele gebouwen te komen, waarin sterk wordt ingezet op circulair bouwen.)

Projectdetails

ProjectnaamRenovatie hoofdgebouwen VACANT
LocatieAntwerpen Belgium
Bouwperiode2024 - 2025
CategorieOffices
Stakeholder(s)Vanhout
Architect51N4E
ContracttypeBuilding team
KlantAG Real Estate

Relevante projecten